S-a decis! Polita RCA nu mai este obligatoriu de prezentat in forma fizica

Este sezonul vacantelor si multi oameni pleaca in calatorii. Daca soferii au uitat acasa asigurarea auto si se afla pe teritoriul Romaniei, nu este nicio problema, transmit autoritatile, pentru ca politistii sunt obligati sa verifice intr-o baza de date valabilitatea acesteia.

Decizia a fost luata dupa ce un sofer a fost oprit in trafic de un politist rutier pentru ca a depasit limita legala de viteza si, pentru ca nu avea la el polita auto in format de hartie sau electronic, a fost amendat cu suma de 870 de lei pentru aceasta neregula. Judecatoria Alba Iulia a anulat amenda, motivand ca politistul era obligat sa verifice existenta asigurarii in baza de date a autoritatilor. Toate politele RCA, de la nivel national, se raporteaza catre Administrare Istoric Date Asigurari Auto, o baza de date la care au acces si politistii rutieri, consemneaza Romasig.

In motivarea judecatorilor se mai arata ca textul legii in baza careia a fost aplicata contraventia (HG 1391/2006) nu face referire la prezentarea RCA-ului in timpul unui control, actele specificate fiind: actul de identitate, permisul de conducere, documentul de inmatriculare si, dupa caz, atestatul profesional sau alte documente.

Polita este valabila si pe telefon, in Romania

In tarile care nu sunt membre ale Uniunii Europene, o asigurare RCA trebuie prezentata strict in format fizic. Din acest motiv, atunci cand pleaca intr-o excursie in strainatate, romanii vor avea obligatoriu la ei polita pe hartie, pentru a nu intampina probleme, chiar daca pe teritoriul UE este suficient sa fie afisata in format electronic, pe telefon sau tableta.

Un alt aspect important este acela ca asigurarea RCA este valabila din ziua urmatoare incheierii ei. De aceea, atunci cand au planificata o plecare cu masina in tara sau in afara ei, soferii trebuie sa-si achizitioneze asigurarea cu cel putin o zi inainte de ziua plecarii.

Cum se poate cumpara RCA ieftin

Pentru a beneficia de RCA ieftin este necesar ca posesorii de masini sa urmareasca ofertele si sa aleaga pe cea care li se potriveste cel mai bine, din punct de vedere al acoperirii si al bugetului. Achizitia se poate face in ziua de astazi si cu ajutorul unui calculator RCA care specifica din start care sunt costurile, in functie de capacitatea cilindrica, de tipul vehiculului, de sexul si varsta posesorului. Un calculator bun se poate gasi aici: https://www.romasig.ro/calculator-rca/.

Sunt importante si experienta sau pozitionarea pe piata a firmei de asigurari, pentru ca beneficiarii sa se asigure ca vor avea parte de seriozitate, profesionalism si deschidere din partea companiei, in caz de accidente.

In ultimii ani, tot mai multi brokeri au dezvoltat site-uri care usureaza achizitionarea politelor, permitand compararea tarifelor RCA. Este necesara completarea datelor de identificare ale masinii si a anumitor informatii despre proprietari, iar aplicatia genereaza tarifele pentru mai multe societati cu care brokerul colaboreaza.

La cumpararea unei asigurari RCA, asiguratul va primi respectiva polita, documentul international de asigurare (Cartea Verde) si un formular de constat amiabil.

Vanzari auto

Anunturi

Diverse

Publicitate online