Ce trebuie sa stii inainte sa pleci in vacanta cu masina

Pentru multi, vacanțele cu masina sunt cele mai faine. Asta pentru ca poți să te oprești cand vrei, de cate ori doresti, iti poti stabili traseul, poti asculta muzica pe care o doresti (sau pe care o pune DJ-ul) ai bineințeles, pentru șoferi este si pasiunea de a conduce.

Totusi, atunci când pleci la drum lung pot apărea surprize. De la ”ah, am uitat să fac rovineta” la „nu știam că e închis acest drum”.

De obicei acestea apar tocmai pentru ca ne facem planul de calatorie cu jumatate de ora inainte si nici nu avem o lista predefinita de lucruri pe care sa nu le uitam.

Tocmai de aceea in acest articol iti oferim cateva puncte cheie la care sa fii atent inainte de a pleca la drum.

  1. Alege haine potrivite pentru drum

Atunci cand pleci la drum lung, clima practic se poate schimba de la o ora la alta.

Dacă pleci spre exemplu într-o vacanță în Grecia, într-un drum de 10 ore poți da peste temperaturi de 10 grade sau de 35 de grade.

De aceea este bine să ai haine potrivite pentru ambele situații extreme. Ai grijă să ai atât niște tricouri sau maieuri și pantaloni scurți pentru temperaturi extrem de ridicate cât și un trening mai gros pentru temperaturi scăzute.

De asemenea, încearcă să ai cu tine haine cât mai comode.

  1. Treci pe la vulcanizare

Presiunea pneurilor este extrem de importanta, mai ales atunci cand pleci la drum lung si cauciucurile sunt expuse la o uzura indelungata.

De asemenea, nu uita sa verifici si roata de rezerva. Nu ti-ai dori sa faci pana intre doua localitati departate si sa nu ai cu ce sa o inlocuiesti.

Iar daca planuiesti sa pleci in vacanta de iarna, bineinteles, nu uita sa schimbi cauciucurile de vara cu cele de iarna.

  1. Verifica componentele cruciale pentru functionare

In primul rand, verifica nivelul lichidului de frana. Este crucial pentru siguranta ta si a celor dragi.

Apoi, verifica nivelul uleiului de motor. Daca stii ca masina are probleme si pierde ulei, ai grija sa ai si ulei de rezerva la tine.

Un alt aspect foarte important, in special iarna, nu pleca cu o baterie veche. Vara mai poti scapa cu una mai veche, dar iarna sigur nu va porni.

Iar daca pleci intr-o vacanta de vara, ai grija ca aerul conditionat sa fie in buna stare de functionare.

Si nu in ultimul rand, verifică funcționarea sistemului de iluminare. Si nu ar fi o idee rea sa cumperi cateva becuri de rezerva pentru drum.

  1. Actualizeaza sistemul GPS

Daca ultima data când ai folosit GPS-ul a fost acum cativa ani, ar fi bine sa il actualizezi inainte sa pornesti la drum.

Iar dacă folosesti telefonul mobil, asigura-te ca ai acces la Internet și ca ai suficient trafic.

  1. Nu uita acasa documentele masinii

Asigura-te ca ai:

  • certificatul de inmatriculare
  • asigurarea RCA/CASCO
  • taxa de drum achitata
  • imputernicire scrisa (masina in leasing sau inmatriculată pe firma) etc;

Consultă legislația ce privește regulile de circulație din țările prin care vei trece. În multe țări, de exemplu, limitele de viteză sunt diferite.

Adaugă comentariu

Va rugam sa folositi un limbaj decent.

Codul de securitate
Actualizează