Cand sa-ti faci griji de anvelope de iarna

Orice sofer isi face griji pentru anvelope iarna odata cu venirea sezonului rece. Ele sunt necesare pentru un condus in siguranta si pentru performante ridicate in timpul iernii. Fara un set de cauciucuri de iarna adecvate conditiilor de trafic, siguranta masinii si a pasagerilor este scazuta considerabil si riscul de accident creste foarte mult.

Cand insa trebuie sa incepem sa ne facem griji pentru anvelopele de iarna si cand trebuie montate acestea pe masina?

O idee gresita este ca doar dupa data de 1 noiembrie anvelopele de iarna devin obligatorii si daca nu le aveti montate pe masina, puteti fi amendat. Astfel, legislatia rutiera nu stipuleaza nicio perioada anume in care aceste anvelope sunt obligatorii, ci se refera doar la anumite conditii de drum. Legea precizeaza ca atunci cand conditiile meteo sunt nefavorabile, sunteti obligati sa aveti montate cauciucuri iarna pe masina. Ce inseamna conditii nefavorabile? Zapada, polei sau gheata pe carosabil sau probabilitate ridicata de ninsoare in zona in care va deplasati. Astfel, daca sunteti controlati cu anvelope de vara in acest conditii meteo, riscati atat o amenda cotraventionala, cat si suspendarea talonului.

Pe langa aspectul legal, exista si un alt aspect, poate mai important, cel de prevenire. Pentru a mentine performantele masinii si pentru a fi complet siguri pe starea masinii, e foarte recomandat sa montati cauciucuri iarna atunci cand temperatura medie exterioara scade sub 7 grade celsius. La aceste temperaturi scazute, anvelopele de vara isi pierd in mare parte din proprietati si performante.

Testele de specialitate au demonstrat ca distanta de franare in cazul unor anvelope de vara folosite sub 7 grade scade considerabil, depasind si 3 m in situatii de franare urgenta.  Acesti 3 m insa, pot face diferenta intre un accident si o situatie limita in cazuri extreme si prin urmare nu trebuie neglijat acest aspect.

Aceasta diferenta se datoreaza in principal datorita compozitiei anvelopelor de vara. Cauciucul se intareste sub acel prag termic, pierzandu-si astfel o mare parte din aderenta. Stabilitatea sufera, distanta de franare la fel, cat si gradul de siguranta pe care il aveti in timpul condusului.

Concluzie

Prin urmare, exista o serie de dezavantaje majore la care va expuneti daca folositi anvelope necorespunzatoare conditiilor de drum, pe langa neconformitatea legala. Va expuneti acestor dezavantaje indiferent de stilul de condus, sportiv sau preventiv, situatiile limita in care aveti nevoie de o performanta maxima a masinii fiind o probabilitate in cazul oricarui sofer.

Prognozele meteo nu tin intotdeauna pasul cu schimbarile bruste de temperatura si prin urmare se recomanda sa cumparati cat mai din timp un set de anvelope de iarna, pentru a le putea monta daca situatia o cere. Un set de anvelope este primul si singurul contact pe care autoturismul il are cu corosabilul si prin urmare calitatea acestora influenteaza toata experienta si siguranta condusului.   

Comentarii   

 
#1 Rent a car Bucuresti 21-11-2017 19:33
Este foarte important ca anvelopele achizitionate sa fie unele de calitate.
 

Adaugă comentariu

Va rugam sa folositi un limbaj decent.

Codul de securitate
Actualizează